marți, 18 mai 2010

Euro in scadere abrupta fata de dolar

Nu am pretentia ca sunt vreo priceputa in a face previziuni economice, dar ceea ce va povestesc in continuare, sunt experiente personale, lucruri cat se poate de concrete.
De vreo 2 saptamani caut sa achizitionez cateva produse. Am ajuns sa compar preturile de Romania cu cele de Germania. la un calcul simplu, mi-am dat seama ca achizitionandu-le din Germania, ies mai ieftin.
In primele zile, cand inca eram in cautarea produselor respective, am gasit un site nemtesc unde erau toate la un loc la un pret rezonabil, 874 euro. Am continuat sa mai caut si in alte parti. Peste cateva ore revin la site-ul unde gasisem tot ce aveam nevoie, dar pretul nu mai era acelasi. Crescuse cu vreo 9 euro, dar acest lucru pe care l-am trecut cu vederea. A doua zi, mai intru odata pe acelasi site si ce sa vezi!?! Pretul mai urcase cu vreo 12 euro. Trece weekend-ul weekend-ul. Luni in jurul pranzului, mai intru odata pentru un calcul final. Ups!!! Pretul crescuse iar cu 7 euro. Deja treaba era ciudata. Caut pe google "euro vs dolar" si dau peste site-ul asta: www.ecb.int
Raspunsul era cat se poate de evident: moneda Euro este intr-o scadere dramatica inca din data de 2 decembrie 2009, cand era cotata la aproximativ 1.5$.
Din pacate pentru mine, abia miercuri am reusit sa ajung la banca sa trimit banii. Acum imi pare rau ca m-am complicat cu banca, fiindca bani au ajuns abia (ieri) luni. Intre timp pretul n-a stat pe loc. A crescut aproape in fiecare zi.
Intr-un final comanda a fost achitata cu 917 euro. Am pierdut 43 euro in mai putin de 2 saptamani. Comisionul bancii nu il trec la pierdere, dar merita amintit: a fost de 12.5 euro la un transfer online intre ING si Sparkasse. Daca transferul ar fi fost facut prin completare de formular la sediul bancii, as fi platit dublu.
Desi am pierdut vazand cu ochii 43 euro, ma consolez cu ideea ca aceleasi lucruri, pe care am platit in Germania 930 euro (cu tot cu comisionul bancii), in Romania le pot cumpara azi cu aproximativ 1080 euro. Diferenta e mare si a meritat din plin toata agitatia.
Dupa cum se vede pe grafic, azi, moneda Euro se afla intr-o scadere abrupta si a atins valoarea de 1.2349$, valoare ce n-a mai fost atinsa din 20 Aprilie 2006. Nu cred ca se va opri aici. Nu vad motive. Europa n-a iesit din criza economica.
Noi, ca tara, stam si mai rau. Leul se depreciaza in fata Euro, vezi cursul BNR. Toate produsele care vin din SUA, vor suferi o crestere de pret substantiala, care provine atat din depreciarea leului fata de euro cat si din cea euro fata de dolar. Acum 2 saptamani, lucrurile pe care doream sa le achizitionez, in Romania costau 4100 lei, azi costa aproximativ 4500 lei.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Hello,

Ai incercat cumva sa pui codul swift in tranzactie, am inteles de la officeul ing ca ar iesi un comision mult mai mic asa.

Perna din spuma cu memorie Wellurpur Voss

Perna Wellpur Voss Am facut gresala sambata si mi-am bagat pernele Dormeo anatomic aloe vera in masina de spalat. Dupa o ora cand le-a...